Pécsiként a pécsiekért

2024.04.25. 20:00

Cziráki Attila szívgyógyász professzor, aki a pécsieket választotta az USA helyett

Prof. Dr. Cziráki Attila, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár. Az idei önkormányzati választásokon pedig képviselőjelöltként is indul az általa jól ismert, 8. számú választókerületben, egyetemvárosban. Cziráki Professzor az elképzeléseiről és szociális céljairól beszámolt lapunknak.

Mohay Réka

Cziráki Attila elárulta, miért indul, most először képviselőjelöltként.

Cziráki Attila, képviselő, jelölt
Cziráki Attila professzor, a 8. számú választókerület képviselőjelöltje
Fotó: Löffler Péter

– Tüke pécsiként több mint 35 éve élek egyetemvárosban, a 8. számú körzetben, szorosan kötődöm e területhez és az itt élőkhöz. Rengeteg embert ismerek itt, a közösség és barátaim buzdítására láttam meg a lehetőséget a képviselői szolgálatra

 – fogalmazott a professzor.

– Nem ismeretlen számomra, hogy a pécsiekért munkálkodjam, pár éve a Kossuth téren szerveztem Richter-egészségváros programot, melyen több ezren vettek részt. Az újraélesztő készülékek városszerte történő elhelyezésének szakmai irányítója voltam, továbbá nemzetközi szimpóziumot szerveztem Pécs Európa Kulturális Főváros időszakában – tette hozzá.

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem vagyok egy párt tagja sem. Párton kívüliként a jobboldali erők (FIDESZ-KDNP és ÖPE) támogatásával kívánom képviselni az itt élőket. A lakossággal való kapcsolatom lehetővé teszi, hogy valós képet kapjak az emberek kihívásairól és igényeiről, legyen szó a fiatalokról vagy az idősekről, akik egy ledolgozott élet munkája után különös tiszteletet érdemelnek

 – hangsúlyozta.

Cziráki Attila több területre kíván koncentrálni képviselőként

– Mint egészségügyi szakember és egyetemi oktató, célom, hogy a város egészségügyét és oktatását szolgáljam és fejlesszem, a közösség életminőségét javítva. Az egészségügyi ellátás modernizációja, az egyetemi infrastruktúra bővítése, valamint a fiatalok oktatásának és a pécsiek rekreációs lehetőségeinek fejlesztése kulcsfontosságú prioritásaim között szerepelnek. Célom továbbá a városi útminőség fejlesztése és a rászorulók támogatása, az itt élő közösség igényeinek meghallgatásával

 – összegezte a célokat Cziráki Attila, ezek bővebb kifejtése alább olvasható.

Egészségügyi fejlesztések

  • Egészségügyi tapasztalata rálátást ad a fejlesztési lehetőségekre.
  • Célja a pécsi egészségügy megújítása, a várólisták csökkentése és az orvos-beteg kommunikáció javítása.

– Azért szeretnék dolgozni, hogy az egészségügy fejlesztése révén a pécsiek nyertesei legyenek az egészségügy jelenleg zajló átalakításának. Szükséges javítani a hosszú várólistákon, illetve a beteg-orvos kapcsolat és kommunikáció lehetőségein. A ma már rendelkezésre álló telemetriás orvosi eszközök és egyéb online felületek révén, a betegek személyes jelenléte nélkül is kommunikálhat kezelőorvosával és ezáltal jelentősen javulhat az orvos-beteg kapcsolatok minősége – fogalmaz Cziráki Attila.

Egyetemi, oktatási fejlesztések

  • Egyetemi fejlesztések, a szívgyógyászati klinika bővítése és modernizálása.
  • Az ifjúság tehetséggondozása, képzési lehetőségek bővítése.

– A Pécsi Tudományegyetem a legnagyobb munkaadó a városban, ennek fejlesztésével mindenki jól jár. A közelmúltban adták át a Pécsi Tudományegyetem ÁOK új korszerű oktatási tömbjét. Az egyetem fejlesztésének további lendületet adva szeretném a Szívgyógyászati Klinika 25 éves épületének bővítését és megújítását képviselni, immár több éve dolgozunk azért, hogy ez megvalósulhasson. Ennek megvalósítása révén a szomszédos 400 ágyas klinikai tömbben lévő további klinikák számára is korszerűbb lehetőségek nyílnának, jelentősen emelve az egészségügyi ellátás színvonalát – hangsúlyozta Cziráki.

– Egyetemi oktatóként 40 éve foglalkozom az ifjúsággal. Úgy gondolom, az egyetem és az oktatók szerepét még erősebben integrálni kellene a különböző oktatási formákba, a fiatalok tehetséggondozásának folyamatába. Elősegítve ezzel a pécsi diákok sikereit, javítva a város középiskoláinak az országos rangsorban betöltött helyét

 – fogalmazott a professzor.

Sport, rekreáció és infrastrukturális fejlesztések

  • Városi uszoda és sportkomplexum hiányának pótlása.
  • A már meglévő létesítmények kihasználásának javítása.
  • Az úthálózat és parkolási lehetőségek fejlesztése.

– A városi rekreációs központ és uszoda hiánya nem elfogadható. Szeretnék hozzájárulni, hogy végre megvalósuljon a pécsi polgárok által támasztott fontos igény – szögezte le Cziráki Attila.

– Addig is a meglévő lehetőségek jobb kihasználását szorgalmaznám. Élsportolói múltamból fakadóan jó ismeretséget ápolok Rátgéber Lászlóval, akinek akadémiájához kapcsolódóan nemrég nyílt egy regenerációs és rehabilitációs központ. Ennek lehetőségeit még jobban ki lehetne használni a mozgásszervi problémákkal küzdő pécsiek javára – hangsúlyozta.

– Nem tartható állapot, hogy a városi útjavításokat olyan kivitelezők végezzék, akik munkájuk befejeztét követően rögtön új problémák lépnek fel. Minőségi útfelújításra, illetve a parkolási lehetőségek bővítésére lenne szükség – állapította meg a képviselőjelölt.

Szociális felelősségvállalás és kapcsolattartás

  • Független szociális alap létrehozása a körzetben élő rászorulók támogatására.
  • Folyamatos kapcsolattartás a választókkal.

– A környéket ismerve tudom, hogy sok rászoruló él itt. Ha megválasztanak, a képviselői díjam felét minden hónapban egy erre a célra létrehozott szociális alapba kívánom fektetni. Ehhez további civil befektetéseket, akár egyéb szponzorációt szeretnék megvalósítani, az alap kezelésére pedig független civil bizottságot fogok létrehozni, akik rendszeresen dönthetnek arról, hogy a szociális alapból mely, a körzetben élő rászorulót támogassuk – árulta el terveit a képviselőjelölt.

– Szeretnék továbbá közvetlen, napi kapcsolatban lenni a választóimmal. Amennyiben megválasztanak, biztosan nem olyan képviselő leszek, akit csak a kampány idején látnak a választók. Fontosnak tartom, hogy az itt élők mindig elmondhassák a véleményüket a térség életét érintő döntésekről

 – szögezte le dr. Cziráki.

Nemzetközi kardiológiai szaktekintély

Prof. Dr. Cziráki Attila Pécsen született, 1982-ben itt szerzett orvosi diplomát, majd az I. sz. Belgyógyászati Klinikán kezdte pályafutását. Később csatlakozott a PTE KK Szívgyógyászati Klinikához, ahol alapító tagként tevékenykedett. Több szakvizsgát és PhD fokozatot szerzett, 2002-ben habilitált. 1992-től három évet töltött az Egyesült Államokban a Georgiai Állami Egyetemen, ahol a szív koszorúereinek élettanát kutatta. 1998-ban fél évig tudományos ösztöndíjasként Londonban dolgozott Európa egyik legnagyobb szív-tüdő transzplantációs központjában. Négy évtizede oktat a pécsi orvosképzésben az egyetemen, magyar és angol nyelven. Szakmai és közéleti tevékenységéért Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részelsült, valamint kitüntetései között szerepel a Hazáért Érdemkereszt Arany fokozata és a Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozata.

Az interjú végén rákérdeztünk, ilyen széleskörű nemzetközi tapasztalattal és szaktudással mi tartotta Pécsen.

– Valóban több lehetőségem lett volna az USA-ban vagy akár Londonban maradni, de nem akartam ott már új életet kezdeni, úgy gondoltam, az itteni barátaimat, a családomat, a hazámat és a várost nem fogom hátrahagyni. Hiába kaptam ajánlatokat, fel sem merült bennem, hogy kint maradjak

 – válaszolt szerény mosollyal Cziráki Attila professzor, a 8. számú választókerület képviselőjelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!