Gólyahírek

2024.05.04. 21:00

Az igazi áttörés március 20-a után következett be

Bama.hu

Beremendi csendélet március 9-én

Fotó: Bank László

Idén az első gólyákat február 25-én figyelték meg a vármegyében – adta hírül a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Ekkor a pécsi vásártér felett húzott át két példány. Ezek még nem a Baranyában költő gólyák lehettek, mert fészket foglaló madarakat csak március 9-én láttak először (Beremend, Hobol). A következő napokban szórványosan kapott az alapítvány híreket a településeken megjelenő példányokról, főleg az Ormánságból. Az igazi áttörés azonban március 20 után következett be. A hónap utolsó harmadában már a vármegye minden részéből jelentettek gólyákat.

Úgy becsülik, hogy a helyi állomány 80-90%-a érkezett vissza, ami minden eddiginél jobb márciusi aránynak számít. A korai visszaérkezések során mindig kisebb a vonulási veszteség, ami rendszerint az állomány gyarapodásához vezet. Tavaly a gólyáknak „csak” 70-75%-a jött meg márciusban, és 20 páros növekedést regisztráltunk a nyári számlálás során. A reményeik szerint idén is legalább ennyivel nő a vármegyében költő párok száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!