Életmód, életkor

2024.04.17. 13:04

A jövő héten tartják a termékenységtudatosság hetét

Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni - közölte Rétvári Bence államtitkár.

MW

A termékenységtudatosság hetén arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

A jövő héten rendezik meg Magyarországon a termékenységtudatosság hetét, amelyen arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence sajtótájékoztatón beszélt a termékenységtudatosság hetéről
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Rétvári Bence közölte, négy civil szervezet - az "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Dr. Kőrösi Tamás alapítvány - az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának támogatásával rendezi meg április 23-27. között a termékenységtudatosság hetét Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni - közölte az államtitkár.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy az elmúlt években a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy minél többek számára legyen elérhető a meddőségi ellátás.

Központilag szervezetté tették a meddőségi ellátást, így nyolc meddőségi szakambulancia jött létre, továbbá ingyenessé tették a meddőségi kezeléseket és növelték a beavatkozási lehetőségeket: míg korábban összesen öt beavatkozást fizetett az állam, most az első gyermeknél öt, a következőknél pedig négy-négy beavatkozást támogatnak az egészségbiztosítási alapból - ismertette az államtitkár.

Mindennek köszönhetően a korábbi évi 5000-5700-ról tízezer fölé nőtt a meddőségi kezelések száma, és a 2018 előtti 1400-1450-ről, mostanra 2300 fölé nőtt a megszületett gyerekek száma - tette hozzá.

Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének főigazgatója arról beszélt, hogy ma már minden hatodik pár küzd termékenységi problémával, ezért fontos a prevenció.

Ezért szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy még a gyerekvállalás előtt tudnak tenni az életmódjukkal, majd a megfelelő életkor megválasztásával azért, hogy annyi gyerekük szülessen, amennyit szeretnének - hangsúlyozta a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában