Káosz

2024.05.06. 14:00

Vörösbárók cicaharca Pécsen, a milliárdosok medencebulija

A pécsi Mecsekoldal keleti felén, Gyükésben több száz telekre építési tilalmat akart elrendelni a pécsi polgármester, Péterffy Attila vezetésével az önkormányzat, miután néhányan az önkormányzathoz fordultak kérésükkel. A nemzeti oldal szerint a történet mögött milliárdos, medencetöltögető vörösbárók belharca volt, amelynek végén több száz pécsinek tettek volna keresztbe.

Bóka Máté Ciprián

Gyükés

Fotó: Google Maps

Pécs gyükési részén lévő Rengeteg utca lakói tavaly nyáron kérték az önkormányzatot, hogy az utcára vonatkozóan azonnali hatállyal építési tilalmat rendeljenek el. Mintegy 22 helyi lakos írta alá az ezzel kapcsolatos petíciót, amiben azt kifogásolták, hogy "a Mecsek Cabins Kft. két ütemben két egységből álló szállásépületet kíván építtetni, amely szerintük közlekedési, ivóvíz-ellátási és környezetterhelési szempontokból egyaránt sérelmes.” 

A cég egyik tulajdonosa pedig nem más, mint az a Varga Péter, aki a gazdaságfejlesztési főosztály vezetőjeként a baloldal egyik nyertese lett a választás után. A másik csoport mögött pedig a nemzeti oldal szerint szintén a baloldalhoz köthető milliárdos család áll, akiknek éppenséggel a domb tetején van egy hatalmas úszómedencéjük. Az önkormányzat a vagyonosok csoportok perpatvara kapcsán először az egész hegyoldalra kiterjesztette volna az építési tilalmat több száz embert is érintően, ám beijedtek azoktól a gyükésiektől, akik megjelentek a városházán, miután belekeverték őket az ügybe. 

A tilalommal érintettek körét ennek köszönhetően lecsökkentették néhány tucatra, a legutóbbi közgyűlésen aztán már csak 11 telekre vonatkoztatják, mondván ezek esetében nem biztosított a tűzoltáshoz szükséges vízmennyiség. Ezt akkor oldják fel, ha a volt Vidámpark irányából a tűzivíz-ellátás megtámogatására hosszú távon egy célvezeték épül, amely megnöveli a tűzcsapokon kiadható oltóvízmennyiséget, és jelentősen megnöveli a terület vízellátásának üzembiztonságát.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője közölte, hogy az építési tilalom előtt kellett volna azoknak a vizsgálatoknak megtörténniük, amelyeket lefolytattak utólag. 

– Állatorvosi ló az egész ügy: aki kezdeményezte az aláírásgyűjtést, annak akkora a medencéje van a hegyen, mint a városházi közgyűlési terem és ez  önmagában jelentős mennyiségű vízkivételt jelent. Luxuskörülmények között élő vörös oligarchákat találunk ebben az ügyben, akik egymással vesztek össze. Az egyiknek már van medencéje, a másik meg ezután akar szálláshelyet építeni, és ez adta az apropót ennek a történtnek 

– mondta Kővári. Kitért arra is, hogy 2022-ben Patacson volt egy súlyos tűzeset, ahol hasonló környezetben, dűlőutakkal megközelíthető helyen, erdő közelében csaptak fel a lángok és pusztítottak. 

Kővári szerint ugyanakkor a gyükési ügy esetebén a tűzivíz biztosítása csak részben jogos indok, mert ugyan valóban nem megfelelő a tűzivíz mennyisége, de azért  alakulhatott ki ez a helyzet, mert olyan ingatlanokat, épületeket és létesítményeket hoztak létre itt, amelyeknek nagyobb a vízigényük.

Elmondta, hogy erre való hivatkozással 200 millióból egy  új vezetéket kell kiépíteni, mert dúsgazdag emberek az oltáshoz szükséges vízmennyiséget elhasználják és persze ennek a következményeit is másokra akarják hárítani. A történet egyik tanulsága, hogy általános, a tűzcsapok vízmennyiségével kapcsolatos vizsgálatot kell indítani különösen az ilyen helyeken.  Szerinte, az is fontos lenne a jövőben, hogy hasonló helyzetekben a közműfejlesztést társulásban hajtsa végre az önkormányzat az adott tulajdonossal, hogy ne a város többi polgárának a befizetett adójából finanszírozzák ezt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!