Érzékeny adatokat nem szabad kiadni

2024.05.04. 12:30

Telefonszámot hamisítanak a csaló adathalászok

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Thx4Stock team

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) nevében is próbálkoznak az adathalászok - a csalók az NKI hamisított telefonszámával próbálják meg rábírni a kiszemelt áldozatot, hogy adja ki a személyes és bankszámla adatait.

Az NKI arra hívja fel a figyelmet, hogy ha bárki az intézetre hivatkozva kér érzékeny adatokat, azt semmiképp nem szabad megadni.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet felhívásában hangsúlyozza, hogy soha nem keres fel telefonon magánszemélyeket, soha nem kér személyes adatokat, és soha nem ad ki adatot folyamatban lévő incidensről

- A hamis telefonhívás, más néven "vishing" tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait

 - hangsúlyozza a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. 

- A hívószám-hamisítás pedig az adathalászat egyik speciális elkövetési technikája - lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, ami ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma - figyelmeztetnek. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!