Interjú

2024.05.03. 20:00

A PTE új programjának keretében cégek pályázhatnak összesen bruttó 50 millió forintra

A kutatás és fejlesztés (K+F) fontos alappillére a Pécsi Tudományegyetemnek. Ezért nem meglepő, hogy számos projekt jön létre e két, de egymástól el nem válaszható csillag alatt. 2024-ben egy újabb programmal rukkolt elő az egyetem, amelynek keretében cégek pályázhatnak összesen bruttó 50 millió forintra. A Kooperatív K+F programról Dr. Komócsi András, a PTE tudományos rektorhelyettese mesélt.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A projekt előzményeként meg kell említeni a 2019-ben létrehozott PTE Proof of Concept (PoC) Alapot, amellyel a szellemi termékek piacra juttatását, hasznosítását könnyítette meg az egyetem. Ennek keretében a PTE, és az egyetemet fenntartó alapítvány eddig több mint 50 projektet támogatott. Azonban annak érdekében, hogy az egyetemi kutatások valós piaci problémák megoldását szolgálják, létrehozták ezt a vállalati-egyetemi közös Proof of Concept projektet.

PTE
PTE épülete

Egy lépéssel előrébb jár a PTE új programja: az egyetemtől a piac irányába mozdul el

– Mit jelent az, hogy proof of concept? 

– Úgy lehetne a legjobban megfogalmazni talán, hogy egy elgondolás, ötlet helytálló mivoltának bebizonyítása. Ez magába foglalja az ötletet, a működését igazoló kísérleteket, a prototípus elkészítését, az üzleti modell hozzárendelését. Ez az új vállalati-egyetemi pályázat egy lépéssel viszont előrébb jár: egyetemtől a piac irányába mozdul el, aminek tulajdonképpen az adja az újdonságát, hogy nem száz százalékban egyetemből induló, és az egyetem berkeiben megvalósuló fejlesztés történik, hanem az egyetem környezetében lévő ipari partnereknek a bevonásával zajlik a fejlesztés elindítása és menedzselése. Nagyon fontos szempontja ennek, hogy ezek munka és erőforrás igényes lépések, és ennek az ipari PoC pályázatnak a lényege az, hogy nemcsak egyetemi, hanem egyetemi és ipari szereplőktől származó erőforrásokból valósul meg. 

– Milyen előnyökkel jár ez az egyetemnek és az ipari szereplőknek?

– Ebben a konstrukcióban gyakorlatilag már egy, az ipar, a piac számára érdekes fejlesztés indul el. Ilyen értelemben az egyetem oldaláról ez egy nagyon fontos lehetőség a kapcsolódásra a környezet igényeihez, míg az ipari szereplők számára egy olyan potenciál, amiben hozzáférhetnek adott esetben az egyetem szélesebb eszköztárához, erőforrásaihoz. Ez mindkét fél számára egy nyertes szituáció.  A projekt ugyan egy meglévő pályázathoz kapcsolódik, de ez a program gyakorlatilag önálló projekteknek a segítését célozza meg. A pályázathoz a PTE bruttó 50 millió forint összeget biztosít, amely a tudományos és innovációs tevékenységével kapcsolatos finanszírozásából került elkülönítésre – a PTE támogatása, hozzájárulása projektenként max. 10 millió forint. A felhívás keretében a partner cég vállalja, hogy legalább a PTE támogatással megegyező összeggel hozzájárul a projekthez, de ennél magasabb finanszírozást is biztosíthat. A projekteket tehát az egyetem és a cég közösen finanszírozzák.

– Milyen cégek jelentkezését várják?

– Az egyetemünk körül van egy olyan félárnyék, ami azokat a régióban dolgozó kis- és középvállalkozásokat jelentik, akiknek megvan az igénye a kutatás-fejlesztés beruházásokra, ugyanakkor az erőforrásaikban erre külön kialakított kutatási részleggel nem rendelkeznek. Próbáltuk azonban nem leszűkíteni az együttműködés lehetőségeit: sokszor találkozunk olyan szituációval, hogy nagy nemzetközi cégeknek is bizonyos speciális irányú fejlesztések esetében jobb, gazdaságosabb és logisztikailag könnyebben megoldható egy ilyen kutatás-fejlesztésnek egy egyetemi környezetben történő megvalósítása. Ebben az esetben a piaci hasznosulásnak is lényegesen jobbak az esélyei. De alapvetően a pályázati kiírás, és az összeghatár eléggé jól behatárolja, hogy elsősorban az ipari környezetünkben lévő kis- és középvállalkozásoknak az elérése volt a cél. (Május 15-ig van lehetőség jelentkezni, a pontos részletek itt olvashatóak: PTE Kooperatív kutatás-fejlesztési program pályázat 2024.)

– A cégek bevonása azt jelenti, hogy nem elméleti, hanem gyakorlati problémákra fókuszálnak?

– Ez igazából még egy ponttal konkrétabb: konkrét problémára való konkrét megoldási ötletnek a vizsgálata ez, aminek a célja az, hogy ennek az elvnek mentén, prototípus fejlesztésig tudjunk eljutni. A kutatók szállítják az ötletet, majd ez kerül kivizsgálásra és fejlesztésre ebben a projektben.

– A hallgatóknak származik ebből előnye?

– Maga a pályázat elsősorban oktató-kutató elemű, de az ilyen jellegű gyakorlatorientált kutatásoknak egyértelmű vonzata, hogy gazdagodik az egyetem tudástára. Még gyakorlat központúbb lesz az oktatás, és az itt megszerezhető ismeretek. Ezáltal pedig a hallgatók is profitálnak a projektekből, hiszen be tudnak csatlakozni aktuális piaci problémával folyó kutatásba például tudományos diákköri tagként, gyakorlat keretében, vagy találkozhatnak az ezzel kapcsolatban keletkezett oktatási anyagokkal is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!