Bama.hu videó

2024.05.05. 17:30

Elszomorító állapotban a pécsi Magaslati út - videó

A Magaslati úton járva számos kiránduló családdal, túrázó fiatal és idős párral, de számos egyedül edző futóval, kocogóval is találkozhatunk. A kellemes környezetben zajló kikapcsolódást azonban kissé megkeseríti a Magaslati út járdájának elszomorító állapota.

MW

Fotó: MW

A tettyei Magaslati út járdája igen sűrűn repedezett, toldozott-foltozott, a járda mentén lévő füves terület gondozatlan. Az út mentén elhelyezett, vélhetően elektromos szekrény funkciót betöltő alkalmatosság kétséges szükségmegoldásként szigetelőszalaggal lett összetákolva, körbetekerve. 

Magaslati út Fotó: MW

Mindezt tovább fokozza a már többször emlegetett, megtermett, műanyag tartókban elhelyezett növények serege, melyek kevésbé emelik a hely látványvilágának színvonalát.

A Magaslati út és a Vince utca is egyre rosszabb állapotba került az elmúlt években

Amint arról már olvashattak, az utóbbi években P. Horváth Tamás, a baloldali koalíció a körzet képviselője, az ő volt munkássága idején helyezték el a kocogók és sétálók körében népszerű Magaslati úton a műanyag edényeket (amellett, hogy szintén munkássága nyomán ment tönkre a Vince utca, erről is esett szó korábban).

Fotó: MW

Mint korábban szintén olvashatták, ezt a kényszeredett megoldást nehezményezték a környéken élők is: Fazekas Imre, biológus, természetvédelmi szakértő például a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott, nyílt levélben adott hangot véleményének.

– Nézzük meg kicsit közelebbről a fantasztikus műanyag cserepeket, vagy ahogy ma már emlegetik az emberek, a „rusnya sárga köcsögöket”. A cserepek alá bedarált aszfalthulladékot tettek, amely egyértelműen környezetszennyező, még azt a fáradságot sem vették, hogy eredeti mecseki mészkőzúzalékot hozzanak, azt, ami az egész Mecsekoldal alapkőzete. Ha belenézünk a cserepekbe, akkor a föld tetején Komlóról származó vulkanikus andezitzúzalékot látunk, amit sohase teszünk a cserépbe, az az aszfaltburkolat egyik alapanyaga. Talán ez volt a legolcsóbb… Kérdés, mit keresnek a tuják egy több mint 50–60 éves hársfasorban? A tuják, Magyarországon nem őshonosak, kertekben, parkokban inkább szoliterként, vagy újabban örökzöld sövényként ültetik. A rohamosan terjedő gombabetegségek miatt nem is érdemes, hiszen sorban csonkítják, kivágják a régieket 

– írta levelében a szakértő.

– Le lehet szögezni – egyéb példákkal is alátámasztva –, hogy a pécsi önkormányzat, a képviselői, a közterületek, és védelem alatt álló területek gondozásával megbízott Biokom is folyamatosan súlyos szakmai hibákat követnek el – tette hozzá a korábban közölt írásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!