Dugó

2024.05.06. 20:54

Kezdődik: a negyvenmilliós zebrával szívnak a pécsiek

Sokan emlékezhetnek arra, hogy az egyetemi városrészben milyen dugókat hozott össze a városvezetés, miután 7 hónapon keresztül dolgozgattak a Szigeti úton. Ezúttal a negyven millióba kerülő, aranyáron elkészülő zebra miatt kell majd szívniuk.

Bóka Máté Ciprián

Jót mókázgattak annak idején a kivitelezők, amikor a Szigeti úton több mint félévig tartó, csigatempóban elkészülő építkezés kapcsán a helyiek panaszait tolmácsoltuk egy sajtótájékoztatón. Köztudott, hogy Péterffy Attila polgármester által vezérelt bicikliutas, részbeni felújítást is magában foglaló, pár száz méteren zajló projektre hat hónapot kapott a kivitelező, de képtelen volt ennyi idő alatt befejezni a munkát, így azt még megtoldották egy hónappal. A lezárások miatt folyamatosak voltak a dugók a környéken, miközben a helyeik elmondása szerint a munkások csak lézengtek az építkezésen, hírportálunk munkatársai is többször azt tapasztalták, hogy csak néhány dolgozgatnak a helyszínen. 

Akkoriban a Kürt utca is teljesen bedugult, és most alighogy fellélegezhettek a helyiek, Péterffyék nekiláttak az utca északi végénél a sokak szerint is irreálisan drága, 40 millióba kerülő zebra építésének. Ennek következtében az Ifjúság útja felől nem lehet majd az utcára behajtani, ezt a forgalmat a Koch Valéria iskola felé tolják el. 

 

Mint megírtuk, Péterffy Attila polgármester sajtókapcsolati tanácsadója, a különböző lejáratásokban és személyeskedésekben élen járó Barabás Béla fizetett hirdetésben igyekezett magyarázkodni, hogy mégis miért költenek el 40 millió forintot a gyalogátkelőhely létesítésére a kétsávos utcácskában, ahol még jelzőlámpa sem lesz. 

Péterffy embere azt állította, hogy a felfestés előtt ki kell alakítani a "biztonságos átkelés körülményeit". A város első számú propagandistája szerint ehhez "megfelelő szélességű" (ez esetben 110 négyzetméternyi) járdát kell építeni, ki kell váltani a járda alatti közművezetékeket is, és a csapadékvíz-elvezetést is meg kell oldani. Süllyesztett szegély is kell, valamint a gyengénlátók számára néhány méternyi speciális követ is el kell helyezni. Péterffyék szerint 15 méternyi hosszon 1,4 méter magas üvegkerítést is kell telepíteni. Ezek mellett egy lámpát is elhelyeznek, illetve 6 közúti táblát is kihelyeznek. Végül felfestenek egy zebrát is 316 ezer forint értékben. 

A pécsivel szemben Mohácson átlagban 3,5 millióból kihoznak egy átkelőt. Sőt, Budapesten, a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat a rendkívül forgalmas Astoriánál 40 millióból épít meg egy 6 sávos úton átvezető jelzőlámpás, járdaszigetes gyalogátkelőhelyet. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig boldogítják majd a közlekedőket a lezárással, a korábbi építkezéseket látva,  komoly fennakadásokra készülhetnek fel a környéken élők, dolgozók, tanulók. 

Nagyárpádon sem jött össze

Hiába beszélt már 2020-ban pozitív fejleményekről Péterffy Attila polgármester egyik baloldali politikustársa, az MSZP-s Csaba István a nagyárpádi kereszteződés kapcsán, még négy év elteltével sem lehet tudni biztosan, mikor lesz kész a munka. A jelzőlámpás kereszteződésnek a létrehozására  eredetileg 10 hónapja volt a kivitelezőnek, és bár kaptak még 78 nap haladékot, már ez is lejárt április közepén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!