Tovább, tovább...

2024.05.03. 17:30

Ballagás esőben: ilyen sem mostanában történt Baranyában (galéria)

Az idő rohan. Még alig lépték át a diákok a középiskola küszöbét, de már el is érkezett a ballagás ideje. Az egykori iskolától, tanároktól való búcsúzás május harmadik napjától elkezdődött az egész baranyai térségben, és egész hétvégén ballagó diákokkal és ünneplő rokonsággal lesznek tele az utcák.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A 2023-as esztendőben a szülők, nagyszülők nem győztek árnyékot találni, miközben várták, hogy gyermekük énekelve elballagjon előttük. Az idei évben azonban nem a meleg és a napsütés okozott problémát a ballagás ideje alatt, hanem az eső. 

Kora reggel még ömlött a szürke fellegekből a csapadék, de valamennyire tekintettel lehetett a ballagókra az időjárásra, hiszen kicsit csökkent az eső  intenzitása, de nem annyira, hogy az esernyők elkerüljenek a fejek felől.  

Nem mostanában volt példa esős ballagásra

A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium végzős diákjai sem tehették meg szokásos útjukat a Barbakánba, ahol lerótták volna tiszteletüket Janus Pannonius szobra előtt. Az intézmény igazgatója, Ritter Attila elmondta, hogy emlékei szerint igazgatói létének huszonnyolc éve alatt nem volt még esős ballagás, amit fotóriporter kollégánk is megerősített, akinek volt szerencséje szinte minden évben fotózni az ünnepséget. Az archívumban elmélyülve, 1989-ig kellett visszamennie, hogy esernyővel ballagó diákokat találjon.

A gimnazisták az eső ellenére is a hagyománynak megfelelően énekelték a következő sorokat: „Ballag már a vén diák tovább, tovább. [...] Az élet hív, a munka vár.” Miközben pedig daloltak, és a Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme felé meneteltek, mosolyogva néztek ki rokonaikra, akik csokorral egyensúlyoztak a kezükben, miközben telefonjukkal vagy éppen profi fényképezőgéppel örökítették meg ezt az örömteli és egyben szomorú pillanatot, hiszen a gyermekük most válik felnőtté, most lép rá egy útra, ami a kirepülést jelenti a családi fészekből.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!