Kikötni tilos!

2024.04.17. 20:00

Az ebtartás normáira hívja fel a hatóság a figyelmet

Kutyát közterületen csak pórázon lehet sétáltatni, tartósan megkötve tartani az ebeket pedig tilos - az állattartás legfontosabb normáira hívja fel a Baranya Vármegyei Kormányhivatal a figyelmet.

Wald Kata

A kutyáikat póráz nélkül sétáltató gazdák, vagy a szomszédságot ugatásukkal zavaró ebek miatt rendszeresek a panaszok a Postabontásban. A minap Kovácstelepről jelezte olvasónk, hogy a környéken élő, kitartóan csaholó kutya miatt hétvégén se tudnak pihenni. Többen megfogalmazták azt is, hogy a póráz nélkül sétálgató ebek - ami gyakori jelenség - nem csak az emberekre, de a többi kutyára is veszélyt jelentenek.

Kutya
A kutya gazdikon nagy felelősség van!
Fotó: Olya_m

A kutyatartási normák, a vonatkozó előírások betartására a Baranya Vármegyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága is felhívja a figyelmet a biztonságos és felelősségteljes állattartás, illetve a kutyákkal szembeni emberséges bánásmód elősegítése érdekében.

- A kutyát tartósan, állandó jelleggel megkötni tilos, erre csak meghatározott esetekben időszakosan van lehetőség. Ugyanakkor az állat szökését – megfelelő kerítés építésével – minden esetben meg kell akadályozni 

- emeli ki a kormányhivatal. - Mindemellett az eb számára megfelelő, szökésbiztos kerítéssel körbevett helyet kell biztosítani, amelynek minimális alapterületét a kutya testtömege alapján határozza meg a jogszabály - teszik hozzá. 

Fontos tudni azt is, hogy belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területeket – az ebet pórázon kell vezetni. - A kutyát az vezetheti, aki irányítására és magabiztos kezelésére képes. A tulajdonos felel azért, hogy az állat a környezetét semmilyen módon ne veszélyeztesse! - hangsúlyozza a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. 

Négy hónaposnál idősebb eb kizárólag bőr alá ültetett mikrochippel megjelölve tartható  - ezt a jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrzi. 

A kormányhivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy szabálytalan tartás esetén a hatóság állatvédelmi bírságot szabhat ki, amelynek alapösszege a vonatkozó kormányrendelet értelmében  75 ezer forint -  a bírság a jogszabályban részletezett feltételek fennállása esetén ennek többszöröse is lehet. 

Fontos tudni azt is, hogy állatvédelmi ügyekben a NÉBIH, a vármegyei kormányhivatal, a járási hivatal, valamint a jegyző helyszíni ellenőrzést folytathat le, és állatvédelmi bírságot szabhat ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!