Időjárás

Közepesen felhős
23 °C
10 °C

Nyugdíjnövelés: már nem kell külön kérelem

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Legkésőbb október végéig mindenkinek folyósítják a hivatalosan kiszámolt járandóságot.

Nem kell kérelmet benyújtaniuk a nyugdíjnövelés megállapítására idéntől azoknak, aki nyugdíj mellett munkát végeznek – az automatikusan jár, a január 1-jétől hatályos új szabályozás értelmében.

További nyugdíjnövekedésre is számíthatnak az általános – valamennyi nyugdíjast érintő – nyugdíjemelés mellett azok, akik a nyugdíj mellett dolgoztak, dolgoznak. Ráadásul ezt – a korábbi évekkel ellentétben – idén már automatikusan fogják folyósítani számukra, azaz mostantól külön kérelmezniük sem kell.

Változtak ugyanis a saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység alapján szerezhető nyugdíjnövelés igénylésének a szabályai 2017. január 1-jétől. Ezentúl azok számára, akik nyugdíj mellett munkát végeznek, a nyugdíjnövelés megállapítása nem kérelemre történik, hanem hivatalból kerül rá sor.

Ez az emelés a legtöbb esetben nem valósul meg mindjárt az év elején. Attól függően, hogy valakinek a nyugdíja mellett milyen jövedelme keletkezett, illetve milyen jogviszonyban foglalkoztatták, különböző időpontig számíthat a megnövelt összeg folyósítására – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság több körben dolgozza fel az adatokat, hozza meg a határozatokat, de legkésőbb 2017. október végéig minden érintettnél gondoskodik a nyugdíjemelés végrehajtásáról.

Függetlenül attól, hogy mikor születik meg a határozat, a nyugdíjnövelés mindenkit a jövedelem megszerzését követő naptári év január 1-jétől illet meg. A nyugdíjfolyósító szerv a visszamenőleges időre járó összeget is átutalja, egy összegben. Különösen jól járnak azok, akik a 2016. január 1-jét megelőző időszakban szerzett jövedelmük alapján eddig nem kérték a nyugdíjnövelést – ők most automatikusan hozzájutnak az emelt összegű nyugdíjhoz.
Kapcsolódó témák

Pécs

A rovat további hírei